Presse médicale
Il y a 3 mois
L’exploration des perceptions relatives à l’excès de poids pour mieux comprendre les difficultés dans la prise en charge de l’obésité : une étude populationnelle exploratoire

Publication date: Available online 19 March 2017
Source:Revue d'Épidémiologie et de Santé Publique
Author(s): C. Crutze, B. Pétré, N. Dardenne, A.-F. Donneau, S. Streel, A. Albert, A. Scheen, E. Husson, M. Guillaume
BackgroundOverweight and obesity are major public health problems of growing concern. Few studies have investigated the representations and perceptions of subjects with overweight and obesity, especially in the general population, as compared to people in a medical weight loss process. The objective of this study was to fill this gap by enabling participants to express their feelings and experience about their overweight, and to assess the extent of the body mass index (BMI) as a determinant of these perceptions.MethodsA total of 4155 persons participated in an exploratory study conducted in Wallonia (Belgium). Data were collected by means of a web-based questionnaire. This study investigated the following parameters: sociodemographic and anthropometric factors, perceived health, quality of life, diet perception, enrolment in a weight loss process and weight loss target. The influence of BMI was considered, on one hand, looking at how the above variables evolve according to BMI category, secondly, as a mediation factor in the relationship between socioeconomic level and these same variables.ResultsA large majority (87.5%) of subjects were overweight (32.2%) or obese (obese class I 29.9%, class II 14.8%, class III 10.6%). Perceived health was found to deteriorate with the BMI (P0.0001); obese class III had a 5.9-fold risk to present bad perceived health compared to subjects with normal weight. The physical and psychological quality of life reported by the subjects decreased significantly with the BMI (P0.0001) particularly for the physical quality of life. The percentage of poor diet perception (frustration, weight gain, aggressiveness, inefficacy and impossibility) as well as the weight loss targeted by the subjects increased with the BMI. Between overweight subjects and obese class III subjects, weight loss target increased from 13% to 34% of the initial weight. The majority of subjects judged that diet represents “aggressiveness”, “weight gain” and “impossibility”. A partial mediation role of BMI was identified in the relationship between social status and the variables of interest.ConclusionsThis study focused on a sample of people from the general population. It confirmed previous results of others studies. All results gave a feeling of resignation and powerlessness which can seize obese individuals (especially when BMI increases). As a consequence, there is a need for more adapted weight management to achieve a genuine therapeutic alliance.Position du problèmeLe surpoids et l’obésité demeurent des problèmes majeurs de santé publique. Peu d’études ont investigué les représentations et les perceptions des individus présentant un excès de poids, en particulier au sein de la population générale. L’objectif de la présente étude est de combler cette lacune en permettant aux personnes concernées d’exprimer leurs sentiments et expériences au sujet de leur poids, ainsi que d’évaluer l’ampleur de l’indice de masse corporelle en tant que déterminant de ces éléments de perception.MéthodesUn total de 4155 personnes a pris part à cette étude exploratoire menée en Wallonie (Belgique). Un questionnaire « en ligne » a été utilisé pour collecter les données. Les paramètres investigués étaient : caractéristiques sociodémographiques et anthropométriques, perception de la santé, qualité de vie, perceptions des régimes, engagement dans une démarche de perte ou de maintien du poids et objectifs de perte de poids. L’influence de l’indice de masse corporelle a été considérée, d’une part, en regardant comment les variables susmentionnées évoluaient en fonction de la catégorie d’indice de masse corporelle investiguée, d’autre part, comme variable de médiation dans la relation entre le statut de classe sociale et ces mêmes variables.RésultatsUne large majorité (87,5 %) des répondants présente un surpoids (32,2 %) ou une obésité (classe I 29,9 %, classe II 14,8 %, classe III 10,6 %).[...]

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Les candidats pourront par exemple proposer un scenario, une application, un MOOC ou encore le déploiement de solutions existant localement. Tous les contributeurs à l’enseignement des professionnels de santé au sein des hôpitaux membres de HUGO sont concernés. Les projets seront classés par un comité pédagogique, puis les lauréats seront sélectionnés par le jury.
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